Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Ilmainen sähkön kilpailutus netissä - Sähköt.net

Suomen jääkiekkorintamalla tapahtuu ja ajatuksia heräilee

Terve ja hyvää alkanutta kevättä mikä on ainakin jääkiekkofaneille jännityksen aikaa, kun fanit odottavat jääkiekon MM-kisoja, sekä Leijonien otteita samalla odottaen oman joukkueen uutisia pelaajarintamalta keitä pelaajia haaviin tarttuu.

Tänään on sitten jo uutisia kotimaan jääkiekon saralta saatu, kun Suomen jääkiekkoliitto julkaisi kauden 2023-2024 Mestis lisenssin ja pelipaikan saaneet joukkueet mikä aiheutti tietysti sanan helinää keskustelupalstoilla johtuen siitä, että Jokereiden Mestis lisenssi ja pelipaikka vahvistettiin samalla.

Näin ollen Jokerit tekee paluun kotimaan jääkiekkokaukalouhin kilpakiekon puolella monien vuosien tauon jälkeen.

Mestis joukkueet kaudella 2023-2024:
  • Jokerit (Helsinki)
  • Kiekko-Espoo (Espoo)
  • Kiekko-Vantaa (Vantaa)
  • TUTO (Turku)
  • Roki (Rovaniemi)
  • IPK (Iisalmi)
  • Ketterä (Imatra)
  • Hoki (Kainuu)
  • Joensuun Kiekko-Pojat (Joensuu)
  • KeuPa (Keuruu)
  • Hermes (Kokkola)
  • KooVee (Tampere)
  • FPS (Forssa)

Näin ollen Mestiksestä pois tippuvat HK Zemgale (Latvia), sekä Heinolan Peliitat.

Arvatenkin Mestis joukkueista kertoneiden uutisen jälkeen alkoi keskustelupalstoilla villit keskustelut, sekä spekulaatiot ja huhut liikkumaan jolloin myös väärääkin tietoa on keskusteluiden yhteydessä kerrottu.

Yllätys se ei varmasti ole, että Jokereiden Mestis lisenssi ja pelipaikka keräsi suurimman huomion ja keskusteluiden tulvan.

Jokereiden paluu ja siihen liittyvät myytit ja harhaluulot, sekä mitä Jokerit tuo tullessaan Mestikseen

Keskitytään siis mekin ensin Jokereiden paluuseen ja liittymiseen Mestikseen.

Heti tiedon tultua julki moni toivotti Jokerit tervetulleeksi ja Jokereiden fanit ympäri Suomea ovat juhlistaneet kukin tavallaan heidän ilouutista ja Jokereiden paluuta Suomen jääkiekkokaukaloihin kilpakiekon pariin.

Kuitenkin samaan aikaan monet itseään jääkiekkofaneina pitävä tuomitsi Jokereiden paluun ja perusteluina oli pitkään niin mediassa kuin fanien keskuudessakin sitkeästi pysyneet luulot, sekä olettamukset Jokereista ja siitä miten esimerkiksi kotimaan kiekkosarjoihin (Suomi-sarja, Mestis ja Liiga) voi joukkue päästä pelaamaan.

Mitä nämä myytit ja luulot, sekä olettamukset ovat?

Nämä ovat niitä, kun Jokereista puhutaan Venäläisenä joukkueena tai sitä, että Jokereiden taustalla olisi edelleen Venäläistä rahaa tai Hjallis olisi taustalla häärimässä tai Jokereilla olisi edelleen kytköksiä KHL:n suuntaan ym. vastaavia mistä media on kirjoittanut säännöllisesti vaikka on voitu osoittaa se, että nuo väitteet eivät pidä paikkaansa.

Tästä hyvä esimerkki on median yrityksestä vaikuttaa Jokereiden asemaan julkaisemalla uutinen harhaanjohtavasti siitä, kun Jokereiden vastuulle tuli Jari Kurrin aikana solmittujen valmentajien palkkioiden maksu tai Joel Harkimon perustaman Jokerit taustayhtiön konkurssi uutisointi mitkä molemmat kirjoitettiin tarkoituksen hakuisesti siten, että ne voitiin helposti liittää Jokereiden nykyiseen taustayhtiöön siten, että niistä olisi Jokereille ongelmia mietittäessä pääsyä Mestikseen.

Miksi kyseiset uutisoinnit oli tarkoitettu vaikeuttamaan Jokereiden nykyisen yhtiön toimintaa?

Molemmat uutiset otsikoitiin harhaanjohtavasti ja Joel Harkimon yhtiön konkurssi uutisoinnissa alkuun ilmoitettiin nykyisen jokerit yhtiön menneen konkurssiin mikä ei pitänyt paikkaansa eikä sitä mediassa pahoiteltu vaan vähin äänin pariin otteeseen korjattiin yrityksen nimi siten että lopulta oikea yritys saatiin uutiseen liitettyä ja kirjoitettua.

Valmentaja palkkioiden maksuista kirjoitettiin myös harhaanjohtavasti otsikoimalla uutinen, että kyseessä olisi ollut Joel Harkimon yrityksen sopimat sopimukset, mutta lopulta artikkelin luettua sieltä hyvin selvisi Jokereiden omistaja Mikko Saarnin kertomana, että kyseiset sopimukset olivat Jari Kurrin aikaisen yhtiön valmentajien kanssa tekemien sopimusten tuomia maksuja mitkä jääkiekkoliitto oli vaatinut hoitamaan ja mitkä oli myös jo hoidettu vaatimusten mukaan.

Jokerit ei myöskään ole missään vaiheessa ollut venäläinen jääkiekkojoukkue vaan on kokoajan ollut rekisteröitynä Suomeen ja toiminut Suomessa, sekä maksanut palkat ym. maksut euroissa samoin isot summat veroja Suomen valtiolle samalla työllistäen suoraan, sekä välillisesti kymmenistä aina satoihin ihmisiin.

Luulot sarjapaikan saamisesta tuo sitkeä myytti ja uskomus

Sarjapaikan saamiseen ja sarjoihin pääsemisen kohdalla on iso uskomus ja myytti siitä, että pitäisi voittaa alemman sarjan mestaruus voidakseen nousta ja päästä pelaamaan ylempään sarjaan.

Tämäkään ei pidä paikkaansa, sillä Suomi-sarjaan, Mestikseen ja Liigaan voi hakea mikä tahansa joukkue, joka hakemuksen yhteydessä voi osoittaa ja näyttää sen, että se täyttää sarjan vaatimat ehdot, sekä kriteerit mitkä sarja on määritellyt sarjaan pääsyn ehdoiksi.

Näissä vaakakupissa painaa eniten joukkueen talous, pelipaikan infra, sekä se, että joukkue pystyy sarjaan päästessään samaan kasaan kilpailukykyisen joukkueen voiden näin täyttää myös kilpailulliset kriteerit.

Näihin olettamuksiin on myös sitkeästi esitetty perusteluiksi vuosia sitten Kiekko-Espoon tilanne milloin he aloittivat Suomi-sarjasta.

Liigapaikkaa hakiessaan joukkueen tulee voida lunastaa myös Liigan osake kaikkien muiden ehtojen kriteereiden lisäksi.

Viime syksynä Liiga teki myös päätöksen siitä, että uusia joukkueita ei otettaisi mukaan Liigaan kausien 2022-2023 ja 2023-2024 aikana vaan seuraavan kerran uusia Liiga hakemuksia Liigan johto käsittelisi vasta kaudeksi 2024-2025.

Mistä dramaattisesti uutisoitiin alkusyksystä:

Jääkiekon SM-liiga ei tule myöntämään lisenssiä kaudelle 2023–24 – MTVuutiset.fi

Näin ollen Liigan laajentuminen uusilla joukkueilla olisi tämän päätöksen myötä mahdollista kauden 2023-2024 jälkeen kaudella 2024-2025.

Kiekko-Espoo myytti

Palautetaan mieliin edellisessä blogin yhteydessä kirjoitettu osio Kiekko-Espoon tilanteesta ja tuo mystinen Kiekko-Espoo myytti missä väitetään, että Kiekko-Espoo ei saanut yhdenvertaista kohtelua ja tämä on harhaluulo, sillä kyseinen Kiekko-Espoo mikä pelaa tällä hetkellä Mestiksessä ei ole se sama seura mikä pelasi 90-luvulla Liigassa.

Tuossa välissä on pelannut Espoon Blues ja kyseisen seuran kaatuessa perustettiin Espoo United ja vasta sitten Espoo United seuran kaaduttua perustettiin uusi Kiekko-Espoo täysin uudelle pohjalle ja silloin seuran johto oli tekemässä päätöstä aloittaa uuden rakentaminen Suomi-sarjasta, jolloin joukkue voisi rauhassa rakentaa tukevan pohjan ennen kuin tavoittelisivat pelaamista Mestiksessä ja Kiekko-Espoo haki myöhemmin paikkaa jääkiekkoliitolta Mestikseen, minkä jääkiekkoliitto myönsi kaudelle 2020-2021.

Näin siis Kiekko-Espoon kohdalla tuolloin asiat menivät.

Myös Peliitat menettivät Mestis paikan, sekä lisenssin talousongelmien takia ja sen vuoksi, kun he eivät jääkiekkoliton useista pyynnöistä huolimatta antaneet jääkiekkoliitolle lisäselvityksiä mitä heiltä pyydettiin.

Mitä Jokerit tuo tullessaan Mestikseen ja kotimaiseen jääkiekkoon?

Jokereiden paluu kotimaiseen jääkiekkoon kilpakiekon tasolle on iso ja hyvä asia, sillä se tuo mukanaan lisää mielenkiintoa kotimaista jääkiekko ja varsinkin Mestistä kohtaan.

Jokereiden tulon myötä Mestis joukkueiden talous kohenee, kun Jokereiden saapuminen vieraaksi täyttää hallit äärimmilleen. Samalla myös Mestiksen näkyvyys kasvaa eri medioissa mikä tuo tullessaan monille Mestis seuroista mahdollisuuden saada uusia sponsoreita ja rahoittajia seuran toiminnan tueksi.

Jokereiden paluun myötä myös Jokereiden junioreilla on jälleen polku päästä pelaamaan edustusjoukkueeseen ja näin ollen juniori (U17-U20) pelaajien kohdalla on monilla paikkakunnilla jälleen omilla junioreilla aavistuksen paremmat mahdollisuudet päästä pelaamaan oman seuran edustukseen.

Lisäksi Suomen jääkiekkokaukaloihin palaa takaisin rakastettu ja vihattu legendaarinen joukkue mikä ei tosiaankaan jätä ketään kylmäksi eikä ns. esittelyjä kaipaa kaikkien tietäessä mikä Jokerit on.

Mutta mitä kummaa Liigassa tapahtuu ja mitä heidän toimistollaan puuhataan?

Samoihin aikoihin, kun Mestis joukkueet ilmoitettiin kaudelle 2023-2024 Liigan toimitusjohtaja ilmoitti jättävänsä tehtävät vain yhden kauden jälkeen samalla Liiga ilmoitti, että uusi toimitusjohtaja tulee olemaan Liigajoukke KooKoon hallituksen puheenjohtaja, siis mitä ihmettä eikö mitään ole opittu vuosien aikana.

Liiga nimesi ontuvalla selityksellä uuden toimitusjohtajan kertoen syyksi sen, että ”Meidän onneksemme KooKoon hallituksen puheenjohtaja oli vapaa siirtymään liigan johtoon” nyt hei haloo Liiga herätys ja valoja päälle miten te kuvittelette asioiden muuttuvan ja paranevan, jos teidän johdossa toimii sarjassa pelaavan joukkueen hallituksen puheenjohtaja?

Tästäkin olen aikaisemmin kirjoittanut ja miettikää hyvät jääkiekon ja urheilun ystävät tätä skenaariota missä Liigan johtoon otetaan sarjassa pelaavan joukkueen hallituksen puheenjohtaja. Hänhän on jo valmiiksi jäävi tekemään päätöksiä ja hänen puolueettomuuskin asioista päätettäessä on vähintäänkin kyseenalainen.

Eihän nyt kukaan tee tai aja eteenpäin muutoksia mitkä ovat tai voivat olla vahingollisia oman organisaatioin toimintaan tai olisi omiaan vaikeuttamaan sen toimintaa.

Ei asiat etene eikä paranna uskottavuutta sarjaa kohtaan, kun sarjan sisällä pieni piiri pyörii ja sarjaa johtaa sarjassa pelaavan seuran hallituksen puheenjohtaja tai kuka vain, joka on kyseisen sarjan joukkueeseen kytköksissä.

Miten olisi ollut parempi toimia?

Nyt olisi jälleen ollut jälleen aika avata toimitusjohtajan hakuprosessi ja painottaa valinnassa sitä, että uusi toimitusjohtaja ei olisi kytköksissä mihinkään Liigassa pelaavaan joukkueeseen ja jolla olisi kuitenkin osaamista kansainvälisestä toiminnasta yritys, sekä urheilurintamalla ja jolla olisi myös tietoa, sekä osaamista ison organisaation johtamisesta siten, että organisaatio kulkee eteenpäin kehittyen ja samalla nähden oman toiminnan heikkoudet joiden korjaamiseksi tehdään heti isosti töitä asioiden parantumiseksi.

Liigan rakenteesta ja sen tuomista ongelmista ja epäkohdista kirjoitin aikaisemmin ensimmäisessä blogissa mihin pääset tutustumaan tämän linkin kautta: Kotimaisen jääkiekkoliigan nyky tilanne ja miten sen voisi korjata – Pohdintaa ja mielipiteitä urheilusta, sekä harrastamisesta (blogaaja.fi)

Lopputulema ja terveiset

Voidaankin siis todeta hieman lakonisti tämän päivän uutisten ja fanien kirjoitteluiden perusteella, että jääkiekko valtakunnassa on ns. ”kaikki hyvin ja turvallisesti iloisesti kuplassa”, kun Liiga ei ole oppinut mitään vaikka edellinen toimitusjohtaja oli toimessaan yhden kauden tai tarkemmin sanottuna viisi kuukautta sillä hän aloitti toimessaan tammikuussa ja nyt hänen tilalleen otettiin sisäpiiristä uusi johtaja.

Toimitusjohtaja, joka eroaa noin ison organisaation toimitusjohtajan paikalta alle vuoden sisällä pitäisi herättää ja ravistella organisaatiota ja saada heidät heräämään ja hakemaan uutta johtajaa, joka tulisi lajin ulkopuolelta ja jolla olisi vankka kokemus ja osaaminen myös ikävien ja radikaalien muutosten tekemiseen eikä käpertymään kuoreensa ja hakea johtajaa oman pesän sisältä kuten nyt tehtiin.

Myös fanien pinttyneet olettamukset ja harhaluulot ovat syvällä hyvin juurtuneina median vielä niitä lisää ruokkien, joten iloisesti yhdessä marssien kohti uusia kiekkokausia ja pettymyksiä käsikädessä on ilo kulkea.

Terveiset

Haluankin lähettää näin terveisiä ensin kaikille kiekkofaneille.

Avatkaa rohkeasti aistejanne ja haastakaa itseänne menemään oman mukavuusalueen ulkopuolelle aina, kun teidän tietämystänne epäillään ja kyseenalaistetaan. Silloin on hyvä olla avoimin mielin ja tarkastella, sekä ottaa asioista lisää selvää saaden siten laajemmin näkemystä asioihin ja rohkeasti muuttakaa asennoitumistanne ja myöntäkää, jos olette olleet väärässä.

Toiseksi Liigan suuntaan terveiset nyt jos koskaan teidän olisi pitänyt uskaltaa astua pois omasta kuplasta ja avata silmät, sillä on todella huolestuttavaa, että teidän kokoisessa organisaatiossa toimitusjohtaja oli toimessaan alle vuoden mikä kertoo ulospäin organisaation sisäisistä ongelmista ja mahdollisista valtataisteluista.

Ps. Mikäli tämä kirjoitus tavoittaa Liigan toimiston tai sen johdon pyydän lukemaan tämän ja ihan ensimmäisen blogi kirjoitukseni, sekä pohdiskeluni liittyen Liigan toimintaan ja sen tuomiin ongelmiin samalla kirjoituksessa pohditaan mahdollisia ratkaisuja asioiden korjaamiseksi.

Katseet eteenpäin keväässä

Seuraavaksi horisontissa siintää jääkiekon MM-kisat ja Leijonien ottelut mitkä pelataan Tampereella ja Latvian Riiassa 12.-28.5.2023

Jukka Jalosen Leijonat on saaneet kasaan hyvän ja nälkäisen lauman mikä metsästää kotikisoista jälleen sitä kirkkainta ja makoisinta eli kultaista mitalia ja pojan saunaan viemistä.

Tänään muuan Kaapo Kakko ilmoitti tulevansa kotikisoihin ja pukevansa Leijonapaidan päälleen mikä oli iloinen uutinen.

Mielenkiinnolla siis seurataan lopullisen kisajoukkueen kokoonpanoa ja eiköhän seuraavan kerran pohdintaa tule Leijoniin ja MM-kisoihin liittyen.

Joten katseet kohti Tamperetta ja kaikki joukolla tukemaan, sekä kannustamaan Leijonat menestykseen.

 

Ystävällisin urheilullisin terveisin

Urheilupohtija

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *