Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Lainaa.com

Kiitos Leijonat ja hyvää kesää

Niin siinä sitten lopulta kävi, että Suomen jääkiekko Leijonat tippui pois jääkiekon MM-kisojen mitalipeleistä hävittyään puolivälierissä Canadalle.

Otetaans pieni pohdinta ja katsaus Leijoniin, sekä miten MM-kisoja ja Leijonia on käsitelty eri kanavissa.

Pohditaan samalla muutenkin MM-kisoja, Leijonia, faneja, sekä mediaa.

 Media ja Leijonat

Niin media tosiaan tuo glory hunting kultapossukerho pahimmasta päästä.

Jo ennen jääkiekon MM-kisojen alkamista jokaisessa mahdollisessa mediassa kirjoitettiin kaikkien kynnelle kykenevien toimittajien toimesta miten Leijonat ei sitä eikä tätä ja väärät pelaajat valittu kisoihin, kun ei ole ns. toimittajien lempipelaajia kisoihin valittu ynnä muuta vastaavaa.

Sen jälkeen kisojen aikana pelaajia yksi toisensa jälkeen nostettiin tikun nokkaan milloin mistäkin syystä.

Toisin sanoen media loi koko ajan ns. tappion ilmapiiriä joukkueen ympärille mikä ei varmistikaan jäänyt joukkueen pelaajilta huomaamatta, kun haastatteluissakin keskityttiin usein vatvomaan menneitä tapahtumien niiden ollessa jo ns. mennyttä ja katseet olisi pitänyt pyrkiä jo siirtämään tulevaan peliin.

Miksi media käyttäytyi näin?

Voidaan sanoa, että median edustajat ovat jo pidemmän aikaan eläneet negatiivisuuden pirrasta johtuen siitä, että se valitettavasti on se mitä fanit ja ihmiset tykkäävät ns. lukea ja päästä jakamaan omat mielipiteensä esille samaisella sävyllä.

Samalla tämä ilmiö on tuonut esille median epäammattimaisuuden ja toimittajien tietämättömyyden jääkiekon saloista, jolloin jokainen toimittaja vuorollaan kirjoittaa ”artikkelin” mikä on todellisuudessa toimittajan mielipidekirjoitus eikä uutisen tunnusmerkkejä omaava oikea artikkeli.

Tämä lisää ja lisäsi myös omalta osaltaan monien negatiivista kiinnostusta, sekä uskoa Leijoniin ja jääkiekon MM-kisoihin.

Toimittajien toiminnassa näkyi myös mestaruuksien ja menestyksien tuoma väsymys mikä näkyikin siinä, kun Leijonamiehistö ei ollut toimittajien mieleinen kuten edellisinä vuosina niin oli helppoa sen jälkeen luoda tappion ilmapiiri heti Leijonien ympärille jo ennen kisojen alkua. Tuota ilmapiiriä olikin sitten helppoa pitää yllä, kun Leijonat ei heti turnauksen alussa pystynyt esittämään samoja pelillisiä otteita mitä esimerkiksi viime kaudella nähtiin pariinkin otteeseen Leijonien voittaessa ensin Olympiakultaa ja sen jälkeen vielä maailmanmestaruuden.

Miksi media on sitten glory hunting kultapossukerho?

Tähän on helppoa vastata, nimittäin median edustajat pääsevät Leijonien menestyksen ja mestaruuden tullessa heidän siivellään nauttimaan tuosta menestyksen tuomasta ns. glamourista ja sen myötä tulevista tapahtumista paikanpäälle aivan kaiken keskiöön.

Silloin kyllä media on mielin kielin pelaajia, joukkueetta, valmentajia ja joukkueenjohtoa myöden varoen, että ei kirjoittasi mitään negatiivista jolloin he saattaisivat joutua paitsioon juhlista yms. eivätkä olisikaan enää osa tuota suurta glooriaa.

Sitten mikäli on pienikin mahdollisuus, että menestystä ei tulisikaan ainakaan suoralta kädeltä vaan kovan työn ja tuskan kautta, niin sitten kääntyy selkä ja aloitetaan luomaan epävarmuutta, minkä myötä epätoivon ilmapiiriä saadaan fanien keskuuteen sen sijaan, että pyrittäisiin luomaan positiivista ja hyvää ilmapiiriä mikä puolestaan ruokkisi positiivista tunnelmaa.

Fanit ja heidän käytös

Leijona- ja kiekkofanien käytös on myös tästä syystä ristiriitaista, kun fanien tehtävän luulisi olevan joukkueen tukeminen ja kannustaminen, sekä sen myötä eteenpäin työntäminen aina parempiin suorituksiin.

Nyt yleisessä keskustelussa monet fanit lähtivät median luoman epätoivon ja tappion ilmapiiriin mukaan leimaamalla pelaajia toisensa jälkeen surkeiksi ja mitättömiksi toistaen kommenteissaan lähes samaa mitä mediassakin toimittajat kirjoittivat.

Tämä osoittaa samalla hyvin sen miten vähän kiekkofanit oikeasti tietävät jääkiekosta samoin myös media, sillä esimerkkinä voidaan käyttää fanien ja median käyttämää toteamusta ”USA on nimetön joukkue” voisiko enää tämän pahemmin voida osoittaa tietämättömyyttään lajista.

Sillä se, että Suomalaine perus kiekko- ja Leijonafani tai median edustajat eivät tunnista tai tunne USA:n joukkueen pelaajia mitkä lähes kaikki ovat NHL pelaajia ei tarkoita joukkueen olevan nimetön vaan enemmänkin siitä, että toimittajat ja fanit eivät oikeasti seuraa syvemmin jääkiekkoa.

On huolestuttavaa nähdä miten Suomen urheilun fanius oikeastaan lajista riippumatta on puhtaasti vain menestykseen nojautuvaa eikä oikeasti joukkueen tukemista sydämestä menestyksen harjalla ja tappionpolulla milloin fanien tukea tarvittaisiin eniten.

Leijonat

Niin Leijonat tuo Suomen jääkiekkomaajoukkue pelasi turnauksessa vaihtelevasti ja pyrki tosiaan kulkemaan läpi median luoman ohdakkeisen kujan.

Joukkueen ilmapiiriin varmasti on vaikuttanut omalta osaltaan median kirjoittelu ja toiminta kisojen aikana vaikka sen ”ei” pitäisi vaikuttaa pelaajiin, jotka pelaavat ammatikseen, mutta mutta pelaajatkin ovat ihmisiä joilla on tunteet ja negatiivinen kirjoittaminen ja puheet silloin automaattisesti vaikuttavat toisiin enemmän toisiin vähemmän.

En sano, että Leijonat tarjosi parastaan, mutta tällä kertaa kuitenkin parasta mihin pystyivät eikä siihen syynä ole yksittäiset pelaajat, valmentajat tai pelaajavalinnat.

On hyvä muistaa se tosiasia, että Suomi on viime vuosina hallinnut jääkiekon arvokisojen näyttämöitä mistä johtuen jokainen maa haluaa voitta Suomen Leijonat. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että Suomen pelitapaa on tutkittu ja analysoitu tarkasti vastustajien toimesta etsien sieltä niitä heikkouksia mitä ei ole edellisillä kerroilla vielä löydetty.

Nyt näissä MM-kisoissa moni löysi nuo ja samalla löytyi pelitapa miten Suomea vastaan tulee pelata, mikä ajoi Suomen kokeilemaan uusia tapoja pelata mitkä ei sitten toiminut johtuen siitä, että pelitapaa tuli muuttaa kesken kisojen.

Mikä tuo ase Leijonia vastaan sitten oli?

Olen itse jo vuosia sanonut, että mikäli haluat voittaa Suomen tulee vastustajan pelata luistelevaa modernia jääkiekkoa missä otetaan vastustajalta tila ja aika pois. Samoin alivoimalla Suomea vastaan tulee pelata aktiivista ja aggressiivista alivoimaa missä kiekolliselle ei anneta rauhaa.

Näin siksi, kun Leijonat on tykännyt pelata kiekkoa kontrolloivaa jääkiekkoa ja ylivoimalla taas ylivoimaviisikko pelaa staattista, sekä seisovaa ylivoimaa missä kiekkoa pyritään liikuttamaan verkkaasti pyrkien hakemaan syöttöä alivoiman keskelle tai siniviivalle mistä sitten lauotaan kohti maalia.

Analyysia Leijonien onnistumisesta?

Kisat tarjosi Leijonien osalta taistelevaa jääkiekkoa, mutta samalla maalinteon tehottomuus vaivasi läpi kisojen joukkuetta mistä tulee menneet ajat mieleen vuosien takaa, jolloin tuon samaisen tuskan kanssa Suomen maajoukkue kipuili.

Kuitenkin yrittämisestä tuo ei jäänyt kiinni ja mitä tulee monien Rantasen vähättelyyn tai mollaamiseen voidaan todeta, että mies syötti kisoissa vähintään yhden maalin per ottelu.

Anttila tuo Leijonien ja Suomen maajoukkueen oma ”Mörkö” täytti paikkansa kisoissa kuten kaikkina aikaisempinakin vuosina hoitaen oman tehtävänsä neloskentän johtavana pelaajana ja alivoiman takuu miehenä yhdessä Hannes Björnisen kanssa.

Maalivahdit onnistui hyvin eikä pelit maalivahteihin kaatunut, vaikka maalivahdit eivät tänä vuonna onnistuneet ehkä yhtä hyvin mitä edellisissä kisoissa.

Kuitenkin pelit voitetaan maaleja tekemällä ja nyt tänä vuonna maalienteko oli joukkueen akilleenkantapää.

Ei ole väärin miettiä entä, jos pelaaja X tai Y olisi ollut mukana olisiko tulos ollut erilainen voi olla, mutta voi olla, että ei olisi ollut joten ehkä sekin on nyt tässä tapauksessa siis turhaa.

Mietittäessä kuitenkin odotuksia joukkueen materiaalin nähden on kisojen lopputulos pettymys, mutta samalla muistutus kaikille siitä, että kaikki menestystarinat loppuu aikanaan ennen seuraavan nousua.

Omat odotukseni oli korkealla kisojen suhteen, mutta isommin en ole pettynyt lopputulokseen vaikka pieni pettymys onkin, kun pelit nähtyä voin rehellisesti sanoa, että ei tuolla maalinteon tehokkuudella pelejä voiteta ja menestyvän joukkueen ykkös- ja kakkoskentällisten tulee olla tehokkaampia maalien teon suhteen samoin ylivoimapelin myös, sillä alivoimapeli toimi Leijonilla kuten aikaisempinakin vuosina erittäin hyvin.

Mitä kisoista jäi sitten käteen ja mieleen?
Leijonat

Kisoista jäi mieleen Leijonien osalta taisteleva joukkue mikä ei pystynyt venymään siihen kaikkein parhaimpaan suoritukseen mihin potentiaalia olisi ollut.

Fanit

Fanien osalta puolestaan jäi mieleen pääasiassa vaisu tunnelma hallissa ja fanien joukkueen ympärille jakama negatiivinen, sekä epäluottamusta herättävä ilmapiiri yleisessä keskustelussa.

Katsomo Onninen

Tämä jo viime vuonna huomiota herättänyt katsomon osa mistä Onninen osti näkyvän mainoksen eli useamman katsomon minne he kutsuivat eri yritysten edustajia pönöttämään tällä kertaa valkoisissa Leijona paidoissa.

Tuo katsomon osa osoittautui jälleen kerran vain isoksi Onnisen mainokseksi eikä miksikään muuksi.

Latistiko se tunnelmaa?

No varmasti jonkin verran ainakin siinä valossa, kun miettii, että heidän ollessa poissa ja paikat täytti muut oli tunnelma hallissa huomattavasti korkeampi.

Lippujen hinnat

Jälleen kerran liput hinnoiteltiin perus fanien ja lapsiperheiden ulottumattomiin, kun 4-5 henkisen perheen olisi pitänyt varata kisamatkaa varten 1000-2500€ riippuen siitä mitä pelejä olisivat halunneet tulla katsomaan ja majoitukset, sekä ruokailut ja matkat huomioon ottaen.

Tähän ei auta puolusteluksi kuten eräässä keskustelussa oli, että kyllähän NHL peliin liput myös maksavat n.100-150 dollaria.

Juu maksaa kyllä ja on myös halvempiakin lippuja, mutta elinkustannukset ja monesti myös yleinen hintataso on pienempi mitä täällä Suomessa, joten nyt tuo vertailu ei oikein osu kohdilleen.

Media

Median ja toimittajien tapa kirjoittaa ja luoda epäluottamusta Leijona joukkueesta jo ennen kisojen alkua, sekä kisojen aikana samoin kuin eri pelaajien parjaaminen toimittajien toimesta.

Lisäksi toimittajien epä ammattimaisuus ja tietämättömyys jääkiekosta paistoi läpi pitkin kisoja, sekä peleistä kirjoitettaessa raflaava otsikoiminen millä haettiin fanien huomiota ja saamista mukaan negatiiviseen keskusteluun.

Nokia Areena

Nokia Areena ei pystynyt tarjoamaan parhaita puitteita MM-kisoille jään laadun myötä mikä on iso miinus, sillä tiedossa on sekin, että Suomessa pitäisi kuitenkin olla se kaikkein paras tieto jään tekemiseen ja sen hoitamiseen, kun asiaa tutkitaan Vierumäellä mistä löytyy myös ns. maailman paras jää.

Ymmärrän kyllä haasteet, kun pelit pelataan modernissa monitoimihallissa mihin mahtuu n.13 000 ihmistä pelejä katsomaan ja kelit on olleet kesäiset hallin ulkopuolella, mutta silti jään ei saisi päästä menemään noin huonoksi mikä se on ollut kisojen aikana.

Esimerkiksi ns. entisen Hartwall Areenan jää pysyi siellä aikanaan pelattujen kisojen aikana paljon paremmassa kunnossa vaikka on myös monitoimihalli.

Herääkin kysymys miksi joukkueet harjoittelivat Nokia Areenan yläkerrassa eikä harjoitushallissa tai miksi Hakametsän hallia ei hyödynnetty harjoitus paikkana sen jälkeen, kun ongelma havaittiin heti kisojen alkuvaiheissa.

Miksi ei ole syytä suruun tai pettymykseen?

No tietysti sen takia, kun rakas länsinaapurimme tuo Hannu Hanhien luvattu maa Ruotsi ja sen Tre Kronor onnistui voisiko sanoa, että koko MM-kisojen parhaimmassa mahalaskussa häviämällä Latvialle puolivälierissä ja tippuen siten jälleen kerran pois MM-kisojen mitalipeleistä.

En halua mitenkään tällä aliarvioida Latvian joukkuetta, sillä Latvian joukkue on taidokas ja pelaa suurella sydämellä isossa hurmoksessa.

Sydämelliset ja isot onnittelut siis Latvian maajoukkueelle ja sen faneille välieriin pääsystä, sekä sen myötä myös pääsystä taistelemaan MM-kisojen mitaleista yhdessä Canadan, Saksan ja USA:n kanssa.

Toivottavasti Latviasta saapuu Tampereelle suuri joukko Latvian kannattajia luomaan tunnelmaa halliin, sillä heidän fanit ovat mukavia ja osaavat joukkueen kannustamisen, sekä tukemisen jalon taidon.

Loppu kiitos

Kiitos Leijonat MM-kisojen taistelusta ja erityisesti Jukka Jaloselle iso kiitos siitä huikeasta työstä mitä hän on tehnyt Leijonien valmentajana ja sen myötä Suomen jääkiekon eteen.

Toivottavasti valmennus tie veisi seuraavaksi tohtori Jalosen vieläkin kirkkaampiin valoihin jääkiekon pyhimpään ja kovimpaan sarjaan eli NHL:ään ja osaksi siellä pelaavan joukkueen valmennus tiimiä.

Samoin toiselle Leijona ikonille Marko ”Mörkö” Anttilalle iso kiitos kaikista näistä maajoukkue vuosista mitä olet pelannut Suomen maajoukkueessa ja viimeisinä vuosina kipparoinut Leijonat upeisiin saavutuksiin.

Nimittäin mitä suuremmalla todennäköisyydellä mitä he ovat mediassa antaneet itse ymmärtää nämä kotikisat saattoivat oli tämän kaksikon viimeiset kisat Suomen jääkiekko Leijonissa.

 

Ystävällisin urheilullisin terveisin

Urheilupohtija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *