Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Formula 1 VPN-Suomi

Taas mennään ja taistelu pojasta alkakoon

Jäälleen on se aika vuodesta, kun isoimmat jääkiekkomaat kokoontuvat taistelemaan paremmuudesta ja jääkiekon maailmanmestaruudesta.

Tänä vuonna kisojen isäntinä toimii Tampere ja Latvian Riika ja pelit on nähtävissä C More Sport 1 ja MTV3 kanavilla, sekä C Moren palvelimelta.

Suomen maajoukkue tutummin meidän Leijonat lähtee kisoihin hallitsevana maailmanmestarina, sekä olympiavoittajana ja kuten jo tavaksi on tullut niin myös isoin odotuksin tavoittelemaan sitä kirkkainta mitalia, jolloin poika saa jäädä kotiin.

Jääkiekon MM-kisat on myös jo vuosia herättänyt keskustelua ja mielipiteitä ihmisten keskuudessa mikä herättää ihmetystä näin urheilu ja jääkiekkofanina, sekä herättää kysymään miksi kritisoijat katsoo kapealla näkökentällä asiaa eikä halua avartaa katsomuksiaan nähden laajemmin kisojen merkitystä.

Kisojen startti

Jääkiekon MM-kisat alkavat Leijonien osalta tänään avauspäivänä heti upealla ottelulla, kun Leijonat kohtaa USA:n joten tuon pelin ei pitäisi jättää ketään kylmäksi.

Ottelu pelataan Tampereen Nokia Areenalla klo.16:20 ja on katsottavissa MTV3 tai C More Sport 1 kanavilta, sekä C More palvelimelta.

C More aloittaa lähetyksen studio osuudella klo.15:30 ja MTV3 kanavalla lähetys alkaa klo.16:00.

Meidän Leijonat

Leijonat lähtevät Jukka Jalosen johdolla kisoihin yhtenä ennakkosuosikeista ja Jalonen on saanut kasattu jälleen taitavan, sekä taistelevan Leijonalauman metsästämään mestaruutta.

Voidaan hyvin sanoa, että tämän vuoden kisojen joukkue on yksi kovimmista Leijonien MM-kisojen joukkueista mitä on saatu kisoihin ja joukkueesta tippui pois vielä ennen kisoja kovia pelimiehiä.

Aina tietysti pelaaja valinnat herättävät kysymyksiä ja keskusteluja fanien, sekä urheilua seuraavien ihmisten keskuudessa kuten tänäkin vuonna keskustelua on herättänyt mm. Patrik Laineen ja Markus Granlundin pois jääminen samoin kuin Leijona kapteeniston (Marko Anttila [C], Olli Määttä [A] ja Mikko Rantanen [A]) nimeäminen.

Pelaajien pois tippumiset ja kapteeniston valinta

Fanien, median ja muidenkin keskustelu pelaajien pois tippumisesta kisojen alla ja joukkueen kapteeniston valinta on osoittanut sen miten monet seuraavat kisoja seuratakseen omien suosikkiensa edesottamuksia tai tunteelle minä ja minun ajatuksissani oleva joukkue olisi paras mahdollinen joukkue kisoihin.

Näin ajatteleva usein myös olisi valinnut kisoihin joukkueeseen vain omia suosikkejaan tai maalintekijätilastoiden kärkipäässä olevia pelaajia, mutta unohtavat siinä samassa sen, että pelkästään hyökkäämällä ei pelejä voiteta vaan joukkueen tulee olla tasaisesti rakennettu ja roolitettu menestyksen takaamiseksi.

Moni ei myöskään seuraa kovinkaan tarkasti miksi jokin pelaaja jää tai tiputetaan pois kisoista. Esimerkiksi Patrik Laine tippui pois lääkärin määräyksestä eikä sitä voida ohittaa. Granlundin kohdalla taas emme tiedä mitä keskusteluita Jalonen ja Granlund ovat käyneet ja onko siellä ollut jotain (loukkaantumista ym.) mistä syystä Granlund jäi pois kisoista.

Kisoihin, kun ei pidä lähteä vain kisojen tai fanien takia, jos ei voi tai koe voivansa pelata sata lasissa koska silloin se ei ole oikein tai reilua faneja eikä joukkuetta kohtaan.

Kapteenisto

Jälleen kapteenien valinta myös herätti keskustelua ja mielipiteitä ensin ihmeteltiin Marko Anttilan pääsyä kisoihin ja sen jälkeen kapteeniksi valintaa.

Tässä tilanteessa jälleen kerran tunteet menee ymmärryksen ja järjen edelle, nimittäin kapteeniston valitsevat pelaajat keskuudestaan ei valmennus tai joukkueen johto. Anttilan kohdalla hänet valittiin ei pisteiden valossa vaan henkilöjohtamisen ja karisman, sekä taistelijan luonteensa takia mitä monet joukkueessa pelaavat pelaajat arvostavat.

Varakapteenit puolestaan johtavat joukkuetta kentällä esimerkillään ja periksiantamattomuudellaan täydentäen kapteeniston hyvin, jolloin kapteenisto pystyy johdattamaan joukkuetta läpi kisojen kohti tavoitetta mikä on jääkiekon maailmanmestaruus.

Marko ”Mörkö” Anttila

Miksi Anttila on kisoissa on moni kysynyt no vastaus on selkeä, nimittäin Anttila on jo vuosia yhdessä Hannes Björnisen kanssa muodostanut kansainvälisestikin mitattuna kovan neloskentän ja myös ykkösalivoiman rungon missä kaksikko lukee hyvin peliä, sekä toisiaan pystyen näin aiheuttamaan ongelmia vastustajien ylivoimille ja kärkipään kentille.

Anttilaa ei ole valittu kisoihin tekemään pisteitä vaan raatamaan ja aiheuttamaan vastustajille harmia, sekä harmaita hiuksia.

Anttila on pelaajana periksiantamaton taistelija, joka vaikkakin näyttää kankealta on jäällä nopea ja fyysisesti vahva johtaja, joka jakaa taklauksia ja riistää kiekkoja unohtamattakaan viime vuosien kisoja joissa Anttila on noussut esille ratkaisu peleissä ratkaisten useampia otteluita mitkä lopulta on siivittänyt Leijonat mestaruuksiin.

Pitäisikö jääkiekon MM-Kisat pelata joka toinen vuosi?

Vastaus on yksinkertaisesti ei sillä asiaa syvemmin pohtiessa ymmärtää sen miksi MM-kisat ovat tärkeät ja miksi kisat tulee pelata joka vuosi.

Jääkiekon MM-kisoja ei pidä verrata jalkapallon MM-kisoihin, sillä kyseessä on kaksi aivan eri lajia joiden pelilliset olosuhteet ovat erilaiset ja siitä syystä myös globaalisti lajit ovat eri arvoisessa asemassa toisiinsa nähden.

Lisäksi jalkapallossa pelataan joka toinen vuosi MM-kisat ja joka toinen vuosi EM-kisat ja tuossa välissä pelataan kisoihin karsintasarjat mitkä muodostavat omat ns. kisat maiden keskuudessa.

Jääkiekon MM-kisat puolestaan ovat monille juniorikiekkoilijoille iso kevään kohokohta katsoa ja jännittää miten omien idoleiden ja oman maan käy kisoissa samalla unelmoiden josko joskus vielä itsekin saisi pukea MM-kisoihin Leijonapaidan päälle.

Jääkiekon MM-kisojen innoittamana myös monet juniorit aloittavat jääkiekon tai esimerkiksi ringeten harrastamisen.

Tämä ei siis suinkaan ole mikään fanien tai median mieltymys kysymys vaan pitää pystyä miettimään laajemmin millaisia vaikutuksia kisoilla on myös lapsiin ja nuoriin.

Lisäksi jääkiekossa ei ole mahdollista tai järkevää järjestää karsintasarjaa joka toinen vuosi pelattaville MM-kisoille tai Euroopan mestaruus turnausta Eurooppalaisten joukkueiden välille kuten jalkapallossa pelataan.

Tällöin joka toinen vuosi oli välivuosi ilman mitään kisoja mikä toisi tyhjiön varsinkin Euroopan kiekkofaneille mikä tulisi olemaan haitallista jääkiekolle.

Eri asia olisi, jos Olympialaisten lisäksi pelattaisiin World Cup joka neljäs vuosi, jolloin näiden turnausten väliin jäisi pelattavaksi joka toinen vuosi MM-kisat.

Usein olenkin huomannut, että moni ketkä ehdottaa kisojen pelaamista joka toinen vuosi seuraa enemmäkseen NHL pelejä peilaten sitten MM-kisoja NHL:n pelilliseen tasoon varsinkin playoff aikaan. Samoin kisojen harventamista ehdottavat yleisesti aikuiset, jotka ovat unohtaneet sen miten he lapsena seurasivat MM-kisoja TV ruutujen ääreen jumittuneena Leijonien pelin aikaan ja sen jälkeen juoksivat ulos kavereiden kanssa tossulätkää pelaamaan ja kuvittelivat samalla pelaavansa Leijonissa, sekä jääkiekon MM-kisoissa.

Miksi sitten jotkut haluavat, että kisat olisi joka toinen vuosi?

On ymmärrettävää, että jotkut ajattelevat kisojen mielenkiinnon ja ns. arvon nousevan mikäli MM-kisat pelattaisiin harvemmin (joka toinen vuosi) , mutta onko se noin?

Nimittäin nyt perustelut ovat olleet, että siten saataisiin lajin huiput houkuteltua kisoihin tai se, että jalkapallossa MM/EM-kisat pelataan joka toinen vuosi.

Virhe nimittäin jääkiekon huiput pelaavat MM-kisojen aikaan vielä NHL:n pudotuspelejä ja pudotuspeleistä pois tippuneiden joukkueiden pelaajat arvioivat kukin tahollaan pitkän, sekä raskaan kauden jälkeen onko voimia lähteä kisoihin mitkä pelataan usein Euroopassa ja mitä kroppa sanoo onko siellä jotain pikku loukkaantumista tai vastaavaa. Myös pelaajien sopimustilanne vaikuttaa siihen uskaltaako pelaaja riskeerata ja lähteä kisoihin, sillä kisoissa loukkaantuminen vaikuttaa helposti pelaajan uraan heikentävästi ja pahimmassa tapauksessa peliura loppuu kisoissa tapahtuvaan loukkaantumiseen.

Myös moni pelaaja keskustelee perheen kanssa ja haluavat pitkän kauden jälkeen antaa aikaa perheelleen enne seuraavan kauden alkua.

Puolestaan jalkapallossa tällaista tilannetta ei ole, kun suurin osa ns. huippu pelaajista pelaa Euroopan sarjoissa ja sarjat ovat tauolla MM/EM-kisojen karsintojen aikana samoin kuin itse kisojen aikaan.

Myöskään jalkapallon huippu pelaajat eivät matkusta eivätkä ole poissa perheidensä luota sellaisia määriä kauden aikana mitä esimerkiksi NHL pelaajat ovat. Lisäksi jääkiekko myös on fyysisesti rasittavampi laji keholle mitä jalkapallo sen fyysisyyden vuoksi.

Miksi USA ja Canada eivät saa kisoihin ”kovia ja tasokkaita” joukkueita?

Näistä syistä esimerkiksi USA ja Canada eivät saa ”tasokasta tai kovaa nimekästä” joukkuetta kisoihin, mutta moni unohtaa sen tosiseikan, että joka vuosi USA:n ja Canadan joukkue on kuitenkin kovempi mitä kotimaisen Liigan tai Euroopan sarjojen seurajoukkueet ovat.

Se missä USA, sekä Canada antavat isosti tasoitusta ja Euroopan joukkueet saavat etua on kaukalo mikä Euroopassa on isompi. Lisäksi USA:n ja Canadan maajoukkueet eivät harjoittele tai pelaa samalla tavalla ennen kisoja yhdessä mitä Euroopan joukkueet tekevät mistä syystä usein Pohjois-Amerikan joukkueet ovat ns. parhaimmillaan vasta kisojen pudotuspelivaiheessa.

Tämä siitä syystä, että USA ja Canada pyrkivät saamaan joukkueen kasattua juurikin NHL pelaajista, jolloin lopullinen joukkue varmistuu oikeastaan vasta MM-kisojen kynnyksellä.

Tämäkin on asia mitä ei moni tule ajatelleeksi, sillä kaukalon koko vaikuttaa paljon pelaajien pelaamiseen.

Miten kisojen miellekyyttä voitaisiin mahdollisesti parantaa?

Kansainvälisesti mietittynä jääkiekolle olisi parasta mikäli voitaisiin siirtyä kaikissa sarjoissa ja maissa saman kokoiseen standardi kaukaloon mikä voisi olla esimerkiksi hybridi Euroopan ja NHL:n kaukalosta, jolloin kaukalon mitat olisivat näiden kaukaloiden erotuksen puolivälin mitat.

Myös kisojen ympärille pitäisi rakentaa enemmän muutakin oheistoimintaa ja pyrkiä pitämään lippujen hinnat maltillisina, jolloin kaikilla olisi mahdollisuus päästä kisoihin.

Nyt viime vuosina esimerkiksi nelihenkisen perheen MM-kisamatkan kustannukset on helposti noussut 1000-2000€ välille mikä suoraan heikentää kisojen kysyntää kuluttajien ja varsikin lapsiperheiden keskuudessa, jolloin he jäävät katsomaan kisoja kotioloihin. Lisäksi korkeat lippujen, sekä hotellien yöpymisten hinnat pitävät ulkomaalaiset kisaturistit poissa ja vähentää heidän tuloa kisoihin.

Näihin ei auta se, että kisojen pitämistä harvennetaan tai kisoihin saataisiin ns. ykkösrivin pelaajat pelaamaan, sillä sen jälkeen lippujen hinnat olisi vieläkin korkeammat ja silloinkin kuten nytkin liput menisivät pääasiassa yrityksille eikä faneille mitkä takaisivat tunnelman, jolloin myös kisojen arvo ja mielenkiinto nousee, kun pelaajat ja fanit haluavat kokea ainutlaatuisen MM-kisojen huuman ja karnevaalitunnelman nykyisen yritys pönöttämisen sijaan.

Miten ratkaista huippupelaajien saaminen turnaukseen?

Yksinkertaisesti tällä hetkellä jääkiekon MM-kisoihin ei ole mahdollista saada kovimpia lajin huippuja pelaamaan, kun NHL:n playoff pelit pelataan samaan aikaan eikä ole realistista saada NHL:ää keskeyttämään sarjaa MM-kisojen ajaksi mikä on ymmärrettävää.

Vain isolla tuurilla on mahdollista saada NHL:n kovimpia nimiä mukaan MM-kisoihin ja se tarkoittaisi sitä, että heidän joukkue tippuisi NHL:n pudotuspeleistä tai sen ensimmäisellä kierroksella.

Ennemmin näkisin ratkaisuksi sen, että kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF, NHL ja NHL:n pelaajajärjestö NHLPA istuisivat samaan pöytään unohtaen ns. egot, sekä valtataistelun ja keskustelisivat mahdollisuudesta voisiko jollain konseptilla järjestää fiksusti vanhan Canada Cup:n ja sen seuraajaa World Cup:n Olympialaisten tapaan joka neljäs vuosi, jolloin Olympialaiset ja World Cup pelattaisiin joka toinen vuosi.

Tällöin myös jääkiekon MM-kisat voitaisiin järjestää joka toinen vuosi World Cup:n ja Olympialaisten välissä ja vain näin tällaisessa tilanteessa olisi järkevää harventaa MM-kisojen pelaamista.

Lopputulema

Jääkiekko herättää tunteita ja on herkkä aihe mikä myös herättää keskusteluja, sekä mielipiteitä ja nyt MM-kisojen käynnistyessä mielipiteet Leijonien joukkueetta ja MM-kisoja kohtaan vain lisääntyy.

Samalla jääkiekon MM-kisat herättävät laajasti mielenkiintoa ja kerää jälleen satojatuhansia, sekä miljoonia ihmisiä TV:n ääreen seuraamaan ja kannustamaan Leijonia menestykseen.

MM-kisat kerää myös kisapaikoille paikanpäälle kymmeniä tuhansia ihmisiä seuraamaan kisoja ja kokemaan kisojen huumaa.

Kerran Leijona aina Leijona

Pidetään Suomen sinivalkoisia värejä ja Leijonalogoja ylpeästi näkyvillä ja tuetaan yhdessä Suomen Leijonat jälleen hyvään menestykseen ja huimiin suorituksiin Jääkiekon MM-kisoissa.

Ja kuten elämään on jäänyt lausahdus ilmoille leijumaan mikä joitakin varmasti jo ärsyttämäänkin, niin ei se haittaa vaan annetaan sen vain jälleen kaikua ilmassa IHANAA LEIJONAT IHANAA!

 

Ystävällisin urheilullisin terveisin

Urheilupohtija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *