Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Lainaa.com

Kotimainen kiekkoliiga tuo ylin kiekkosarja, sekä Suomen suurin ja näkyvin urheilusarja mistä on tullut vuosien saatossa diktatuurinen hyvävelikerho.

Kyllä luit oikein kotimainen kiekkoliiga entinen SM Liiga on pahemmassa kriisissä mitä se on koko historiansa aikana ollut tai kohdannut, nimittäin edellinen toimitusjohtaja ei ollut toimessaan kuin kuin alle vuoden siis ei edes yhtä kautta jätettyään tehtävänsä mikä kertoo omaa kieltään ison näkyvän organisaation sisäisistä ongelmista.

Mitä ongelmia Liigassa ja sen organisaatiossa sitten on?

Liigan sisäinen rakenne on jo iso ongelma missä seurat omistavat sarjan ja päättävät sarjan asioista, sekä kriteereistä mitkä pitäisi joukkueiden täyttää saadakseen/päästäkseen pelaamaan Liigassa mikä on suljettusarja minne voi tällä hetkellä päästä vain hakemalla Liigapaikkaa ja täyttämällä Liigan eli siellä pelaavien joukkueiden määrittelemät kriteerit, minkä jälkeen Liigassa pelaavat joukkueet päättävät keskenään pääseekö Liigapaikkaa hakeva joukkue pelaamaan sarjaan.

Luit aivan oikein siis joukkueet mitkä pelaavat sarjassa päättävät keskenään ammattilaissarjan eli oman sarjansa kriteereistä valvoen samalla toisiaan, sekä päättävät mitkä tai mikä joukkue on heidän mielestään paras vaihtoehto sarjaan uudeksi joukkueeksi.

Samaan aikaan Liiga on puhunut kuitenkin juhlapuheissaan joka vuosi, että Liiga pyrkii kehittymään ja menemään eteenpäin pyrkien olemaan yksi Euroopan parhaimmista ja mielenkiintoisimmista sarjoista, mutta samaan aikaan kuitenkin Liigan taso on tippunut vuosi vuodelta ja kärkipelaajat lähtevät Euroopan muihin sarjoihin Liigan saadessa tilalle U18-U20 ikäluokan pelaajia, jotka eivät ole saaneet sopimusta ulkomaille tai sitten uransa viimeisiä pelejä pelaamaan tulevia pelaajia muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Samalla tuo johto eli Liigajoukkueet eivät kuuntele pelaajia ja heidän toiveitaan vaikka nuo pelaajat tekevät sarjan eli Liigan. Pelaajat ovat jo vuosia puhuneet avoimen Liigan ja karsintojen puolesta samoin maksavat asiakkaat eli Liigajoukkueiden fanit, mutta mitä tekee Liigajoukkueet eli Liigan päättävä taho?

He eivät kuuntele pelaajia eli työntekijöitään eikä myöskään maksavia asiakkaitaan vaan viis veisaavat heidän mielipiteistään, kun se voisi ja kyllä se tulisi olemaan osalle joukkueista ja melkein kaikille joukkueille taloudellisesti tai kilpailullisesti heikentävä päätös.

Miksi sisäinen rakenne on ongelma samoin järjestelmä nykymuodossaan?

Jokainen voi miettiä miksi nykyinen Liigan järjestelmä on ongelmallinen ja todeta sen olevan kehityksen jarruna.

Ei tarvitse olla korkeasti koulutettu tai muuten työelämässä johtoasemassa vaan miettiä asiaa maalaisjärjellä, nimittäin Liigan joukkueet ovat kaikki jäävejä päättämään Liigan asioista koska ne koskettavat heitä eikä kukaan joukkueen johtaja tai joukkueen edustajan halua eikä myöskään tee päätöksiä mitkä ovat taloudellisesti tai muuten vahingollisia omalle joukkueelleen tai päätöksestä voisi olla haittaa omalle joukkueelle.

Samalla myös samainen jääviys astuu esille uusien joukkueiden hakiessa Liigapaikkaa, sillä jääkiekon sisäpiiri on hyvin pieni, sekä sisäänpäin lämmennyt missä ei siedetä eritavalla toimivia tai erimieltä olevia joukkueita tai heidän johtoa, kun heidät koetaan uhaksi nyt toimivalle ns. harmonialle mikä on valheellisesti syntynyt sen jälkeen, kun Liiga taannoin suljettiin mikä loi harhan siitä, että suomalainen jääkiekko voi hyvin ja olisi hyvissä kantimissa.

Miksi syntyy jääviys tai eturistiriita?

Niin siis joukkueet ja heidän edustajat luovat sääntöjä, sekä kriteereitä mitkä sarjassa pelaavan joukkueen tulisi täyttää, mutta samaan aikaan tälläkin hetkellä Liigassa pelaa joukkueita, jotka eivät täytä vaatimuksia mitkä joukkueet ovat laatineet ja lisäksi joukkueet vuosi toisensa jälkeen aloittavat Liigaa häpäisevän ns. tyhjennysmyynnin kauden puolivälin jälkeen, kun on tiedossa, että joukkue ei pääse pudotuspeleihin ja heidän täytyy pyrkiä minimoimaan taloudelliset tappiot mitä seuraisi ellei tuota tyhjennysmyyntiä tehtäisi.

Tämä johtuu siitä, kun joukkueet ylimitoittavat pelaajabudjetin ja sen myötä pelaajien palkkiot joukkueen todelliseen taloudelliseen tilanteeseen nähden, eli joukkue budjetoi yli varojensa toivoen pääsevänsä pudotuspeleihin ja siellä mahdollisimman pitkälle, jolloin ylibudjetointi muuttuisi mahdollisesti menestyksen myötä voitoksi.

Näinhän asia ei voi olla mikäli Liiga kuvittelee olevansa aito ja varteenotettava ammattilaissarja. Samalla nämä joukkueet rikkovat näin toimimalla myös sarjan eli heidän itsensä laatimia sääntöjä, kun he eivät täytä kilpailullista eivätkä taloudellista vakautta koskevaa sääntöä/kriteeriä mitkä on joukkueet laatinut sarjassa pelaaville joukkueille.

Tästä siis syntyy eturistiriita mikä ei ole terveen yrityksen (Liiga) johtamisen kannalta ikinä hyväasia.

Miksi sitten on ongelmallista, että joukkueet päättävät uusista joukkueista?

No tässä tullaan juurikin jääkiekon pieneen sisäpiriin mikä on tottunut elämään oman kuplan sisällä ns. harmoniassa mikä on todellisuudessa vain harha, sillä tuon kuplan sisällä oikeasti kiehuu, mutta kukaan ei uskalla rikkoa harmoniaa pelätessään joutuvansa huonoon valoon ja sen myötä ulos tuosta pienestä sisäpiiristä, minkä jälkeen toiminta on hankalaa ja vaikeaa johtuen siitä, että taistelet yksin muita vastaan.

Nyt, kun joukkueet itse valitsevat uusia joukkueita Liigahakemusten perusteella joukkueet asettavat itsensä jälleen jääviksi ja eturistiriitaan, sillä mikäli uuden joukkueen tai joukkueiden johto ei ole Liigajoukkueiden kanssa samalla sivulla ja mieltä asioista vaan ovat uudistusmielisiä ja toimien uudella, sekä muille vieraalla tavalla on silloin joukkueen vaikea päästä Liigaan, kun et ole Liigajoukkueiden suosiossa vaan uhka heille.

Samoin mikäli uuden joukkueen tai joukkueiden johto on onnistunut jotenkin saamaan edes yhden ja varsinkin isomman Liigajoukkueen johdon suutuksiin jollakin toiminnallaan tietää se myös silloin hyvin suurella todennäköisyydellä seinän nousemista pystyyn Liigapaikan suhteen.

Näin siksi, koska tuo pieni sisäpiiri ei halua, että heidän kuplansa harmoniaa tullaan läikyttämään ja haastamaan uusilla tuulilla mitkä voisivat sitten tuoda mukanaan haasteita vanhoille Liigajoukkueille tai pahimmassa tapauksessa uusi joukkue olisi vanhoja Liigajoukkueita valovoimaisempi ja mielenkiintoisempi mikä olisi jälleen kerran Liigan vanhoille joukkueille iso imagollinen tappio.

Näistä ja myös muistakin vastaavista syistä on ristiriitaista, että Liigassa pelaavat joukkueet päättävät uusista joukkueista jolloin joukkueiden sisäiset erimielisyydet tai joukkueiden johdossa olevien henkilöiden keskinäiset kaunat pääsevät vaikuttamaan päätökseen eikä ammatilliset kriteerit, mikä johtaa lähes aina päätöksiin missä halutaan ns. kostaa toiselle osapuolelle tai näpäyttää tätä milloin päätös ei enää perustu sarjan omiin sääntöihin/kriteereihin vaan se pohjautuu päätöksen tekijän henkilökohtaiseen päätökseen.

Esimerkiksi voidaan ottaa tapaus Jokerit

Tätä jääkiekon pienen sisäpiirin kuplaa ravisutteli aikoinaan Helsingin Jokerit lähtiessään pois Liigasta pelaamaan kansainväliseen KHL sarjaan, minkä myötä koko Suomalainen jääkiekko ja sen sisäpiiri järkyttyi eivätkä ole vieläkään siitä toipuneet vaan ovat siitä lähtien tehneet jatkuvalla syötöllä virheellisiä ratkaisuja mitkä ovat olleet osin paniikkiratkaisuja millä on yritetty paikata kuplan puhkeaminen ja koitettu saada Jokereiden lähdöstä syntynyt kaaos tasapainoon siinä kuitenkaan onnistumatta.

Tuon Jokereiden KHL aikakauden aikana Jokerit yritti vuosia ehdottaa Liigalle ja siellä pelaaville joukkueille yhteistyötä ja harjoituspelejä, mutta mitä teki Liiga ja sen joukkueet.

He tekivät päätöksen mikä kielsi Liigajoukkueita pelaamasta Jokereita vastaan sakon uhalla samoin Liiga päätti, että Liigajoukkueet eivät saa ottaa pelaajia Jokereista pelaamaan tämä myös sakon uhalla.

Siis joukkueet tässä tapauksessa isot joukkueet ajoi kyseiset päätökset läpi ja pienemmät joukkueet hyväksyi ne, jotta eivät joutuisi ulos sisäpiiristä ja tämä paljastui vuosia Jokereiden Liigasta lähdön jälkeen, kun viimeisimpien KHL kausien aikana mitä Jokerit pelasi siellä muutamat pienempien Liigajoukkueiden johtajat kertoivat heidän halunneen pelata Jokereita vastaan, mutta eivät voineet/uskaltaneet, kun pelkäsivät sanktioita mitä Liiga eli muut joukkueet olisi voineet heille määrätä.

Liiga myös systemaattisesti aliarvioi KHL sarjan tason vaikka useammat kiekkovaikuttajat kertoivatkin sarjan olevan tasoltaan ja pelivasteeltaan paljon kotimaista Liigaa edellä mistä myös puhuu omaa kieltään se, että KHL:ssä pelanneista suomalaisista pelaajista koostui usein maajoukkueen pelaajarunko yhdessä Sveitsissä ja Ruotsissa pelanneiden pelaajien kanssa, ellei Pohjois-Amerikasta tullut pelaajia kisoihin. Samaan aikaan Liiga kuitenkin ratsasti maajoukkueen menestyksellä vaikka Liigassa pelanneiden pelaajien osuus menestyksestä oli hyvin pieni.

Jokereiden lähtöä Liigasta myös pyrittiin paikata ottamalla mukaan uusia joukkueita, joiden toivottiin paikkaavan esimerkiksi Jokereiden lähdön myötä syntynyt yleisökato ja samalla iso aukko minkä Jokerit jätti poistuessaan Liigasta.

Noiden aukkojen täytössä ei Liiga onnistunut ja sen jälkeen juurikin aloitettiin edellä mainitut toimet missä kiellettiin harjoituspelit Jokereita vastaan, mutta samaan aikaan Liigajoukkueet sai pelata muita KHL sarjan joukkueita vastaan harjoituspelejä, sekä kiellettiin ottamasta pelaajia Jokereista.

Uusin näyte tuosta paniikista ja kaaoksesta kiekkopiirin kuplan sisällä on nähty kaudella 2022-2023 ja sen päätyttyä

Mitä tapahtui ja miksi näin?

Kaikki alkoi ennen kiekkokauden 2022-2023 alkua, kun Liiga sulki vastoin omaa ilmoittamaansa ja joukkueille lupaamaa aikaraajaa Liigaan hakemisen kaudelle 2023-2024.

Kyllä Liiga sulki ovet ja luukut hakemuksilta noin kaksi kuukautta ennen määräajan umpeutumista oikeastaan sen jälkeen, kun Jokerit oli aloittanut havittelemaan isommalla vaihteella Liigapaikkaa kaudelle 2023-2024 ja median siirtäessä huomion Jokereihin eikä Liigaan mikä oli alkamaisillaan.

Eli Jokerit vei valokeilan Liigalta mikä oli Liigalle iso imagollinen tappio, minkä jälkeen Liiga ilmoitti haluavansa rauhan Liigakauden kynnyksellä ja sulki hakemusten vastaanottamisen puhtaasti sen takia, kun Liiga hävisi mielenkiinnossa Jokereille ja Jokerit vei median huomion kokonaan itseensä.

Asiaan myös osin vaikutti median kirjoittelu Jokereista mikä on osoittautunut nyt Jokereiden pitämän mediatilaisuuden jälkeen ajojahdiksi, sillä samoista asioista Jokereiden edustus puhui medialle jo kauden 2022-2023 alussa, mutta media ei kuunnellut vaan kirjoitti tarkoituksellisesti Jokereista negatiivisesti mikä antoi myös siten Liigalle eli Liigajoukkueille uuden aseen pitää Jokerit Liigan ulkopuolella sen lisäksi, että edelleen Liigajoukkueilla on Jokereita vastaan kaunoja tuolta KHL sarjaan lähdön ajalta mitkä kohdistuu enemmänkin Hjallis Harkimoon ja vaikka nimi Hjallis Harkimo on poistunut kuvioista.

Tuo Harkimo nimiongelma ja kauna nousi myös hyvin esiin, kun Joel Harkimo yritti alkuun luotsata Jokereiden uuden tulemisen ja nousun, mutta se ei käynytkään jääkiekon pienelle piirille ei Liigalle ja Liigajoukkueille eikä Suomen jääkiekkoliitolle ja tämä on hyvä esimerkki siitä miten henkilökohtaiset kaunat näkyvät päätöksenteossa eikä ammattimainen toiminta.

Lopulta Liiga sitten ilmoitti vielä pitävänsä hakemisen Liigaan jäissä 2023-2024 lisäksi myös kaudelle 2024-2025, mutta Suomen jääkiekkoliitto kuitenkin myönsi Jokereille Mestis paikan kaudelle 2023-2024 sen jälkeen, kun Joel Harkimo vetäytyi pois Jokereista mikä myös osoittaa miten tuo pieni piiri toimii.

Mikä olisi oikea ratkaisu Liigan pelastamiseksi ja koko Suomen jääkiekon kehittämiseksi?

Ensin tulisi Liigan tuulettaa koko heidän hallitustaan ja johtoaan oikein rankalla, sekä radikaalilla kädellä ja luudalla eikä näperrellä mitään ns. näennäisiä korjauksia heidän lisenssi eli Liigaosake ja sen myötä Liigapaikka ehtoihin kuten he nyt viimeisintä päätöstään perustelivat, kun ilmoittivat, että seuraavan kerran uusia Liigahakemuksia otetaan vastaan vasta kaudelle 2025-2026.

Mitä nuo rankat ja radikaalit toimet tulisi olla?

Ensin Liigan tulisi purkaa nykyinen hallintosysteemi kokonaan missä Liiganjoukkueet päättävät keskenään Liigan asioista samoin se, että Liigan johtajat ja päättävissä asemissa olevat henkilöt eivät saa olla kytköksissä Liigajoukkueeseen eikä Liigajoukkueen hallitukseen tai johtoon.

Tämän jälkeen Liigan tulisi ottaa ulkopuolinen ja puolueeton taho rakentamaan ja valitsemaan Liigan johtoon yhteiskunnan eri osa-aluilta (urheilun, markkinoinnin, kansainvälinen yritystoiminnan ja johtamisen, talouden ja median) saralta henkilöt joilla ei ole mitään kytköksiä Liigajoukkueeseen, sen johtoon, hallitukseen tai päättäviin tahoihin.

Nämä henkilöt sitten määrittelisi Liigalle kriteerit (taloudelliset, infra, pelilliset ym.) millä saisi Liigalisenssin ei osaketta vaan paikan Liigasta samalla he määrittelisivät palkkakaton Liigaan ja sen joukkueille.

Tämän jälkeen jokaisen niin uusien kuin vanhojen joukkueiden tulisi täyttää nuo kriteerit ja vaatimukset. Mikäli Joukkue ei täytä niitä ja pelaa Liigassa annettaisiin joukkueelle 1-2 kautta aikaa korjata tilanne siten, että nuo täyttyvät ja mikäli joukkue ei saa kriteereitä täytettyä tuonkaan jälkeen joukkue tiputetaan pois sarjasta ja tilalle nostetaan uusi joukkue mikäli löytyy joukkue mikä täyttää vaadittavat kriteerit.

Näin Liigasta saataisiin oikeasti varteenotettava ammattilaissarja mikä loisi mahdollisuuden kasvaa askel askeleelta isommaksi ei joukkuemäärällisesti vaan imagollisesti ja sen myötä kiinnostavana, sekä vetovoimaisempana sarjana pelaajille.

Samalla radikaalin uudistuksen myötä Liigan joukkuemäärä tulisi tiputtaa 15:sta joukkueesta 10-12:sta joukkueeseen, jotta Liigajoukkueiden tasoerot eivät kasvaisi liian suuriksi ja ns. laadukas pelaajamassa riittäisi kaikille joukkueille.

Miten sitten tippuville joukkueille tehdään ja miten koko Suomen jääkiekko mullistettaisiin samalla?

Liigan tiputtaessa joukkuemäärän 15:sta joukkueesta 10-12:sta joukkueeseen tippuisi sarjasta pois 3-5 joukkuetta, jotta nämä joukkueet eivät joutuisi pahempaan ahdinkoon kuten nyt puhutaan aina, kun joukkuemäärän tiputtamisesta puhutaan, niin tullaan siihen miten koko Suomen jääkiekon sarjatoimintaa samalla uudistettaisiin.

Liigan uuden johdon ja Suomen jääkiekkoliiton tulisi perustaa yhdessä hallinnoima välisarja minkä tulisi olla ammattilaissarja Liigan, sekä Mestiksen välissä mihin sijoitettaisiin Liigasta tippuvat joukkueet ja samalla Mestiksen kärkijoukkueet, sekä mahdolliset uudet joukkueet mitkä täyttäisivät kyseisen sarjan kriteerit sarjapaikan saamiseksi.

Sarjaan määriteltäisiin selkeä minimi budjetti joukkueille mikä voisi olla esimerkiksi Liigan pienimmän budjetin suuruuden luokkaa samoin palkkakatto ym. samoin kuin Liigassa ja joukkueita tulisi sarjassa olla 10-12:sta Liigan tapaan.

Tämän jälkeen putoamiset ja nousut otettaisiin takaisin käyttöön sarjojen välillä siten, että välisarjan voittaja nousisi suoraan Liigaan ja Liigan heikoin tippuisi välisarjaan. Lisäksi välisarjan toinen ja kolmas pelaisivat nousukarsinnat Liigan toiseksi viimeisen ja kolmanneksi viimeisen kanssa esimerkiksi paras viidestä järjestelmällä.

Samoin tehtäisiin myös välisarjan ja Mestiksen välillä putoamisen, sekä nousemisen suhteen.

Uutena lisänä voitaisiin sitten myös tuoda uusittu Suomen Cup mikä pelattaisiin Liigan, välisarjan ja Mestiksen kesken, sekä mahdollisesti Suomi-sarjan joukkueiden kesken.

Entäs miten sitten Mestis ja Suomi-sarja?

Mestistä tulisi myös tämän myötä Suomen jääkiekkoliiton lähteä viemään enemmän ja radikaalimmin ammattilaissarjan suuntaan mitä voisi auttaa joukkuemäärän tiputtaminen 13-14:sta joukkueesta 10:een joukkueeseen ja määrittelemällä sarjan joukkueille minimibudjetin mikä voisi olla esimerkiksi puolet tai kaksikolmasosaa välisarjan pienimmästä budjetista samoin välisarjan, sekä Liigan tapaan myös samaiset muut ehdot mitä näillä sarjoilla on millä saisi sitten Mestis paikan.

Miten Suomi-sarja?

Suomi-sarjan kohdalla myös tulisi hakea nostetta määrittelemällä sarjan joukkueille minimibudjetti ja muut ehdot ylempien sarjojen tapaan.

Suomi-sarjalla minimibudjetti tulisi kuitenkin miettiä tarkemmin ja se voisi olla esimerkiksi puolet tai kaksikolmasosaa Mestiksen pienimmästä budjetista.

Loppupohdinta

Nämä olisi isoja ja radikaaleja muutoksi mikä mullistaisi koko Suomen jääkiekon, mutta samalla se tervehdyttäisi kaikkia sarjoja ja toisi mukanaan kilpailullisuutta, sekä parantaisi samalla joukkueiden taloudellista tilannetta ja kannattavuutta hyvinkin nopeasti ja samalla pitkällä aikavälillä.

Jotta nämä muutokset saataisiin aikaiseksi ja ns. isot rattaat pyörimään tarvitsisi se alkuun Liigan kohdalta alkusysäyksen ehdotettuun suuntaan ja samalla Liigan uudelta johdolta, sekä myös Suomen jääkiekkoliitolta nöyryyttä tulla toisiaan vastaan, jotta molemmat tahot voisivat tehdä toistensa kanssa yhteystyötä Suomalaisen jääkiekon kehittämiseksi ja sen eteenpäinviemiseksi.

Samalla tällaisen muutoksen tekemiseen pitää saada puhkaistua tuo Suomen jääkiekon pienen piirin kupla ja aloittaa samalla sen myötä katsomaan laajemmalla näkökulmalla kokonaisuutta miten Suomalainen jääkiekko pelastetaan ennen kuin olemme ajaneet itsemme jääkiekon kehityksessä paitsioon ja sen myötä Suomen jääkiekko Liiga kuihtumaan Euroopan muihin sarjoihin nähden tasoltaan ns. piirikunnalliseksi sarjaksi.

 

Ystävällisin urheilullisin terveisin

Urheilupohtija

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *