Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Formula 1 VPN-Suomi

Kevätaurinko paistaa ja kahvikuppi kädessä pohdintaa hieman viime päivien aikana käydystä yleisestä keskustelusta liittyen Jokereiden saamaan ehdollistettuun Mestis-paikkaan.

Yleine keskustelu uutisen tultua julki

On mielenkiitoista seurata miten Jokereiden saama ehdollinen Mestis-paikka on saanut yleisessä keskustelussa monet suuttumaan ja kokevat päätöksen olevan väärä tai väärin perustein myönnetty.

Kuitenkin voidaan sanoa, että kenelläkään heistä ei ole mitään omakohtaista kokemusta miten Mestis-paikkaa haetaan tai eivät ole itse olleet hakemassa, mutta siitäkin huolimatta he kokevat, että Jokereita on suosittu tai Mestis-paikka olisi ostettu ym.

Samalla asiasta tuohtuneet vaativat kaikille samoja sääntöjä ja vaaditaan, että Jokereiden tulisi aloittaa 3 divisioonasta tai korkeintaan Suomi-sarjasta, kun aina on niin muutkin joutuneet tekemään, mutta eivät samalla halua nähdä ja muistaa miten sääntöjä muutettiin ja kiristettiin Jokereiden ilmaistessa kiinnostuksen palata takaisin Suomen jääkiekkosarjoihin.

Mitä tämä kertoo karkeasti ajateltuna fanien tietämyksestä jääkiekon sarjoista?

Selkeästi monet fanit ovat sisäistäneet median negatiivisia kirjoituksia Jokereista ja osalla on sitten puolestaan muuten Jokereita kohtaan negatiivisia tunteita mitkä kumpuaa kukaties mistä. Myös harhaluulot ja tietämättömyys tulevat esiin yleisessä keskustelussa siitä mitä tulee sarjoihin ja niiden toimintaan tai miksi on joukkueita joutunut aloittamaan Suomi-sarjasta Mestiksen sijaan.

Toisin sanoen keskiverto kiekkofanilla ei ole tietoa asioista vain mutua ja luuloja, sekä harhaluuloja mitä media on kirjoitellut vuosien aikana. Samalla kuitenkin perus kiekkofani haluaa kovasti ottaa kantaa ja hakea omalle mielikuvalleen ja käsitykselleen vahvistusta siitä miten sarjoja pyritetään tai kuinka sarjoihin joukkueet pääsevät muilta saman mielisiltä, joilla tietämys perustuu samoihin vääriin mielikuviin ja harhaluuloihin.

Myös asenteet paistavat keskusteluissa läpi ja osalla syy on katkeruus, toisilla vain Jokereiden KHL sarjassa pelatut vuodet ja joillakin sitten taas kokemus siitä, että oma kannattamansa joukkue olisi kokenut vääryyttä aikoinaan ja nyt vertaa sitä Jokereiden tapaukseen. Sitten oman lisänsä tuo myös joukossa ne joilla poliittiset mielipiteet vaikuttavat omaan asennoitumiseen.

Sitten on oma lukunsa nuoret joilla ei ole muistikuvaa ja ensikäden tietoa asioista mitkä on vaikuttaneet joidenkin joukkueiden alemmista sarjoista aloittamiseen tai Jokereiden KHL lähdön aikaisiin tapahtumiin.

Heillä on tietona lähinnä kotona kuultu tai tuttavien ja kavereiden kertoma ”totuus”, mitkä sitten taas ovat usein virheellisiä ja niiden pohjalta on tehty omat päätelmät.

Osalla näistä nuorista on myös sekin omien mielipiteidensä pohjana mitä media on kirjoittanut viime vuosina, eikä heillä ole siten tietoa historiasta mitä on tapahtunut jo vuosia aikaisemmin, jolloin heillä ei ole perspektiiviä isommin käsitellä asiaa.

Mistä tämä kumpuaa

Mediassa on pitkään kirjoitettu Jokereiden toiminnasta johdonmukaisesti negatiivisesti mikä on ollut selkeästi havaittavissa verratessa muihin joukkueisiin tai seuroihin liittyvää uutisointia ja tuota negatiivista uutisointia pyritään pitämään samalla pinnalla. Tämä on sitten hyvin tarttunut moniin faneihin, jotka eivät ole ottaneet asiaan etäisyyttä ja sitten miettineet rauhassa onko uutisen uutisarvo ollut mikä ja miten paljon uutisella on ollut tarkoitus ohjata yleistä mielipidettä.

Taannoin IFK vs Jokerit U20 sarjan ottelussa kotijoukkueen kannattajat käyttäytyi epäasiallisesti ja olivat haastaneet myös riitaa, mutta nämä asiat mediassa ohitettiin lähinnä olankohautuksella ja parilla uutisella kyseisestä aiheesta.

Jokerista uutisointia pidetään pinnalla ja sitä seuratessa on mielenkiitoista huomata ilmiö missä Jokereihin liittyvän positiivisen uutisen jälkeen on ennemminkin sääntö eikä poikkeus, että sitä seuraa hyvin pian ja yleensä jo samana päivänä vähintään yksi negatiivinen uutinen ja siitä sitten useamman päivän ajan negatiivinen uutisointi jatkuu millä koitetaan saada positiivinen uutinen ajettua alas kyseisillä negatiivisilla uutisilla.

Voidaan esittää myös kysymys edellisen Ilves vs Tappara ottelun tapahtumien johdosta miksi pelissä tapahtuneista asioista ei kirjoiteta samaisella tunteen palolla ja maiskutella Tapparan kustannuksella, kun heidän kannattaja oli pelissä käynyt Ilves kannattajan kimppuun tai miksi tuosta U20 sarjan ottelusta ei pidetty uutisointia pinnalla pidempään?

Mitä tämmöinen on aiheuttanut?

Tällainen uutisointi on saanut aikaan sen, että monelle joilla ei ole ollut mielipidettä Jokereista on alkanut pikkuhiljaa näkemään Jokerit negatiivisessa valossa, kun uutisoinnit joukkueesta on negatiivista ja uutisten asiasisältökin pahimmillaan puutteellista toimittajan mielipidekirjoittamista.

Lisäksi viimeaikaisissa uutisoinneissa on unohdettu mainita sarjapaikkoihin hakemisen mahdollisuudet ja niihin liittyvät asiat, sekä miten eri sarjat käsittelevät kyseisiä asioita.

Myös uutisoinnissa on unohdettu mainita miten esimerkiksi Liiga muutti omia käytäntöjään ja sääntöjään koskien sarjapaikan hakemista siinä vaiheessa, kun Jokerit oli kiinnostuneet hakemaan paikkaa Liigasta.

Kaikki tämä on omiaan aikaan saamaan sen, että faneilla ei ole perustietoja sarjojen tai oman sarjan missä kannattamansa joukkue pelaa säännöistä eikä toimintatavoista.

Mitä yleisiä harhaluuloja on tullut?

Uutisointi on synnyttänyt harhaluuloja fanien keskuuteen mitä sitten fanit jakavat ja pitävät faktoina mikä ei sitten taas edistä ja kehitä fanien välistä toisten fanien kunnioittamista.

Nyt harhaluulo on, että Liigaan ei pääse nousemaan joukkueita mikä ei pidä paikkaansa, sillä Liiga ilmoitti vastoin heidän omia sääntöjään sulkevansa hakemisen Liigaan kaudelle 2023-2024 reilu kaksi kuukautta enne kuin sarjapaikan hakemisen aikaraja umpeutui. Samalla Liiga ilmoitti, että seuraavan kerran uusia joukkueita ja hakemuksia otetaan aikaisintaan seuraavan kerran vastaan kaudelle 2024-2025 ja samalla Liiga myös ilmoitti harkitsevansa sarjan avaamista ja karsintojen tuomista takaisin Liigan, sekä Mestiksen välille.

Nyt luulo on, että Liiga on pysyvästi kiinni eikä sinne enää otettaisi uusia joukkueita pelaamaan.

Mestistä koskeva harhaluulo on, että Mestikseen voi vain nousta Suomi-sarjan kautta mikä ei myöskään pidä paikkaansa.

Mestikseen on voinut hakea sarjapaikkaa ja jokainen hakemus on käsitelty tapauskohtaisesti kuten tällä kaudella Latviasta mukaan tulleen HK Zemgalen kohdalla on tehty ja heille jääkiekkoliitto myönsi Mestis paikan hakemuksen jälkeen.

Kiekko-Espoo ei saanut yhdenvertaista kohtelua mikä on  myös harhaluulo, sillä kyseinen Kiekko-Espoo mikä pelaa tällä hetkellä Mestiksessä ei ole se sama seura mikä pelasi 90-luvulla Liigassa.

Tuossa välissä on pelannut Espoon Blues ja kyseisen seuran kaatuessa perustettiin Espoo United ja vasta sitten Espoo United seuran kaaduttua perustettiin uusi Kiekko-Espoo täysin uudelle pohjalle ja silloin seuran johto oli tekemässä päätöstä aloittaa uuden rakentaminen Suomi-sarjasta, jolloin joukkue voisi rauhassa rakentaa tukevan pohjan ennen kuin tavoittelisivat pelaamista Mestiksessä ja Kiekko-Espoo haki myöhemmin paikkaa jääkiekkoliitolta Mestikseen, minkä jääkiekkoliitto myönsi kaudelle 2020-2021.

Harhaluulo on myös se, että uuden tai vanhan joukkueen tulisi aloittaa pelaaminen 2-5 divisioonasta ja sieltä nousta tai joukkueen tulisi aloittaa Suomi-sarjasta, sillä näin se ei ole vaan joukkue tai seura voi anoa ja hakea sarjapaikkaa Suomi-sarjasta, Mestiksestä tai Liigasta ja kyseiset sarjat ja niistä vastaavat tahot käsittelevät hakemukset tehden päätökset niiden pohjalta täyttääkö joukkue heidän sarjan ehdot ja siten voiko joukkueelle myötää sarjaan sarjapaikkaa.

Miten nämä on sitten keskusteluissa tullut ilmi?

Nämä harhaluulot näkyvät keskusteluissa kärkkäinä mielipiteinä joista puhutaan tosina eikä sitten haluta uskoa, vaikka näistä puhuville kertoisi miten asiat menevät. Uskomus asioista on niin tiukasti juurtunut, että ei haluta uskoa tai myöntää olevansa väärässä ja tämä pahimmillaan ruokkii juurikin eri joukkueiden faninen keskuuteen jännitteitä mitkä puolestaan ikävä kyllä tuo yleensä mukanaan myös lieveilmiöitä erilaisissa muodoissa, mikä sitten näkyy epäasiallisena katsomo käyttäytymisenä ja pahimmillaan väkivaltaisuutena fanien keskuudessa.

Monilla myös näkyy asennoitumisessa politiiset näkemykset ja niiden tuominen mukaan vahvistamaan omaa uskoa kulissipeliin ja ”kirjekuorien” vaihtamiseen sarjapaikan suhteen ym.

Lisäksi monelle fanille on kovapaikka ymmärtää, että Jokerit on ollut koko ajan Suomalainen joukkue mikä on rekisteröity suomeen ja toiminut Suomesta käsin vaikka pelasi kansainvälisessä sarjassa.

Se mistä nämä kumpuaa tulevat nimen omaan median uutisoimasta tavasta asioihin ja Jokereihin liittyen.

Monille suomalisista kiekkofaneista Venäjä on kuin punainen vaate ja siten sen myötä, kun Jokerit pelasi KHL sarjaa missä rahoittajat olivat pääasiassa Venäjän kansalaisia ja suuri osa joukkueista Venäjältä on se sitten helppoa purkaa osin myös poliittista pahaa oloa Jokereihin, kun samalla myös omat uskomukset ja harhaluulot kotimaan kiekon saralla on juurtunut syvälle omaan mieleen vääristäen tietoja.

Pohdinnan lopputulema

Lopulta asioita moneen kertaan pohtineena on helppoa sanoa, että hyvät kiekkofanit ja varsinkin Liigajoukkueiden edustajat ja johto happamia ovat pihlajanmarjat.

Samalla myös todettava, että katkeruus, sekä kauna on juurtunut syvälle Suomalaisessa jääkiekossa ja sinä mukana olevan mediaan sisälle aina toimittajista pääsarjan johtoon kuin sarjassa pelaavien joukkueiden johtoportaisiin, mistä se on sitten median avustuksella valunut alaspäin varsinkin liigajoukkueiden fanien keskuuteen.

Valitettavasti myös tuota samaa katkeruutta ja kaunaa on on havaittavissa muidenkin sarjojen joukkueiden kannattajissa mikä on sääli, kun se ei johda Suomalaisen jääkiekon ja jääkiekkofanikulttuurin kehittymiseen vaan päinvastoin heikentää sitä.

Huvittava loppuhuomio

Mikä kuitenkin tässä kaikessa on huvittavaa ja koomista on se, että nämä samaiset joukkueiden ja sarjojen johtajat ja kiekkofanit, sekä media etunenässä, jotka nyt kovaan ääneen kritiikkiä esittävät ja ovat kaikessa Jokereita ja Jokereiden KHL historiaa vastaan ylistivät kuitenkin samaan aikaan kovaan ääneen Suomen jääkiekkomaajoukkuetta ja Leijonien vuosien 2019 ja 2022 MM mestaruuksia, sekä Olympiakultaa 2022, joissa kaikissa Leijona joukkueissa pelaajarungon on muodostanut KHL sarjan pelaajat ja myös siten samalla Jokereiden pelaajat.

 

Ystävällisin urheilullisin terveisin

Urheilupohtija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *