Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Lainaa.com

Hartwall vastaan Nokia

Niin siis laitetaanpa nuo isot monitoimiareenat pohdintaan ja vertailuun.

Näistä ensimmäinen Hartwall Areena valmistui 1997 ollen silloin moderni ja aikaansa edellä ollut monitoimiareena.

Toinen näistä Nokia Areena valmistui 2021 ja on nykyaikainen monitoimiareena kompleksi.

Kuitenkin näistä toinen on suunniteltu järkevämmin tapahtumien valossa ja toinen muuten ja nyt on aika näitä pohtia.

Hartwall Areena

Monitoimiareena mikä valmistui vuonna 1997 ottaen silloin moneksi vuodeksi eteenpäin Suomen isoimman areenan tittelin ja ollen silloin modernia, sekä viimeisintä huutoa oleva areena kaikkine herkkuineen.

Areenan kohdalla käytävät ovat osin kapeita ja ihmiset jonottaessaan ruokia tai juomia tukkivat kävelyväylät.

Samalla kuitenkin Areenan alatasolla on sisäänkäynnin kohdalla iso aula missä hyvin tilaa, sekä erillinen lisä siipi mikä toiminut VIP vieraiden ja myös fanien ravintolana, sekä aivan oma Clubi katsomonosa missä oma rauhaisa ravintolansa.

Myös kallion sisään louhittu ravintola luo oman tunnelmansa vaikka se on harvemmin muiden kuin yritysten tai VIP vieraiden käytössä.

Tapahtumien kannalta Areenan sijainti on hyvä vaikka se ei aivan Helsingin ydinkeskustassa sijaitse vaan sijaitseen muutaman kilometrin päässä keskustasta Pasilan ja Ilmalan juna-aseman puolivälissä.

Areenalle pääsee helposti junalla, bussilla, raitiovaunulla tai autolla ja Areenalle on hyvät opasteet hyvissä ajoin mitkä helpottavat suunnistamista Areenalle.

Areenalla on oma parkkihalli minne auton saa kohtuu hinnalla parkkiin tapahtuman ajaksi vaikka koko päiväksi n.12€ hinnalla.

Mikäli hotellissa haluaa majoittua löytyy sekin aivan Areenan läheisyydestä, kun Pasilan juna-asemalla sijaitsee hotelli samoin aivan aseman läheisyydessä on myös toinen hotelli ja näihin matkaan kävellen menee n.10-15min. tai vaihtoehtoisesti voi majoittua keskustan tai Töölön hotelleissa, mitkä sijaitsevat julkisilla liikkuessa n.10-20min. matkan päässä Areenalta.

Toisin sanoen aivan ihanteellinen sijainti ja kulkuyhteydet missä huomioitu kaikkia asiakkaita ja siten miten Areenalle pääsee monipuolisesti paikanpäälle eikä välttämättä tarvitse murehtia voiko tai pystyykö tulemaan tapahtumaan aikataulullisten syiden vuoksi ja voi valita silloin autolla paikanpäälle tulemisen, jos julkinen aikataulu vaikuttaa niukalta.

Nokia Areena

Tämä monitoimiareena kompleksi valmistui vuonna 2021 ja sijaitsee aivan Tampereen ydinkeskustassa juna-aseman läheisyydessä noin 200m päässä asemalta.

Areenan yhteyteen on rakennettu toiminnan laajentamiseksi pari hotellia ja Casino, sekä ravintoloita millä voidaan mahdollistaa Areenan käyttö myös tapahtumien ulkopuolella ympäri vuoden. Samalla tarjoten tapahtumiin saapuville mahdollisuuden majoittua ns. itse tapahtumapaikalla eli itse Areenalla.

Areenan käytävät ovat kapeat ja samoin kuten Hartwall Areenalla myös Nokia Areenalla jonottavat ihmiset tukkivat käytävät. Positiivinen asia Areenalla on sen mahdollisuus kävellä ympäri eikä siellä ole ns. Clubi katsomonosaa mikä blokkaa areenan kiertämisen alimmalla tasolla kuten Hartwall Areenalla.

Videonäyttötaulu on myös Nokia Areenalla hyvä ja voisi sanoa, että jopa mahdollisesti myös Euroopan paras samoin Nokia Areenalla hyödynnetään hyvin modernia nyky teknologiaa hyödyksi tunnelman luomiseksi.

Areenalle pääsee myös hyvin junalla, bussilla, sekä raitiovaunulla helposti ja varsinkin paikalliset, jotka asuvat bussin ja raitiovaunun reitin varrella tai keskustassa.

Kuitenkin miksi Hartwall Areena on sitten parempi?

Mietitääns hieman kumpi palvelee ja ottaa huomioon paremmin kävijöitään?

Nokia Areenan oikeastaan ainut etu on hotellit Areenan yhteydessä ja siinä se sitten on, kun molemmille Areenoille pääsee helposti ja näppärästi paikallisten näkökulmasta julkisilla samoin tarvittaessa myös pidemmältä saapuvat pääsevät julkisilla hallille.

Sitten siihen mikä vie ja antaa edun Hartwall Areenalle ja se on Areenalle tuleminen helposti myös omalla autolla ja opasteet on autoilla tuleville hyvin järjestetty.

Auton voi tarvittaessa ajaa parkkiin tapahtumapäivänä Hartwall Areenan omaan parkkihalliin n.12€ hinnalla.

Tämä autolla Areenalle pääseminen palvelee heti paremmin asiakasta varsinkin heitä, jotka tulevat pidemmältä kuin Helsingin alueelta ja sen myötä tapahtumaan tulevan ei tarvitse jättää tapahtumaa kesken keretäkseen mahdolliseen viimeiseen julkiseen kulkuneuvoon millä pääsisi kotiin eikä ole haluja jäädä hotelliin majoittumaan.

Nimittäin Tampereen Nokia Areenalla ei ole omaa pysäköinti mahdollisuutta vaan autolla tulevan täytyy pysäköidä auto joko läheiseen ulkopuolisen hallinnoimaan parkkihalliin tai kadulle missä molemmissa on perus tunti veloitus maksu, jolloin maksu pysäköinnistä on helposti 20-40€ riippuen siitä kuinka kauan auto on parkissa ennen tapahtumaa ja tämä ei kannusta saapumaan paikanpäälle kovinkaan paljon ennen ovien aukeamista.

Tämä seikka syö puhtaasti Nokia Areenan kilpailuvalttia sen jälkeen, jos ja kun Helsingin Hartwall Areena saadaan jälleen käyttöön ja samalle se myös heikentää Nokia Areenan asemaa hyvänä ja kävijäystävällisenä tapahtuma paikkana.

Mitä muuta eroa mikä ei puolla ja toimi ajateltaessa tapahtuman tuottajan kannalta?

No tavarantoimitus Nokia Areenalle on todettu jo nyt ongelmalliseksi, kun tavaran toimitusta varten ei ole mietitty miten rekat pystyy toimimaan jouheasti areenan yhteydessä.

Ensinnäkin opasteet Nokia Areenalle puuttuu autoilijoilta toisekseen tavarantoimitukselle varattu reitti ja tila on todella pieni ja aiheuttaa ruuhkaa, sekä on pullonkaulan.

Rekat ei voi järkevästi parkkeerata odottamaan omaa vuoroaan eikä voida tuoda Areenalle esimerkiksi edellisenä päivänä odottamaan.

Toisin kuin Helsingin Hartwall Areenalla vaikka sielläkään ei ole yltiömäistä tilaa on siellä kuitenkin osattu ottaa huomioon rekkojen tarvitsema toimintatila ja samaan aikaan pystytään purkamaan, sekä lastaamaan useampaa rekkaa tarvittaessa.

Rekat voivat ajaa ympyrän Areenan takana mistä tavarantoimitus tapahtuu tapahtumissa samoin rekkoja voidaan ajaa tarvittaessa Hartwall Areenalle parkkiin edellisenä päivänä ja myös tapahtumien aikaan on tilaa muutamille rekoille areenan takana.

Näitä mietittäessä tapahtuman tuottajan on helppo tehdä ratkaisu, että tapahtuma otetaan Helsinkiin Tampereen sijaan vaikka yleisökapasiteetti onkin Tampereen Nokia Areenan puolella, mutta logistiikka ja myös katsojien kannalta taas Helsingin Hartwall Areena puolestaan on selkeästi parempi vaihtoehto.

Myös Hartwall Areenan kannalta Helsingissä toimii 2-3 satamaa minne rahtia saapuu ja sen myötä esimerkiksi konsertin kyseessä ollessa mikäli vaikka artisti/bändi olisi ollut keikalla Tallinnassa on logistiseksi ja loogisesti järkevintä tulla laivalla Helsinkiin ja ajaa kiertueen rekat Hartwall Areenalle.

Onko muita erikoisuuksia?

No aloitetaan Nokia Areenan erikoisuuksista misstä voit halutessasi ostaa hotellihuoneen missä parveke on areenan puolelle, mutta näistä huoneista saat tapahtumapäivinä maksaa isoja summia eli nekin toimivat lähinnä yritysjohtajien tai varakkaiden ilona.

Kuitenkin hyvä lisä ja varmasti toimiva ratkaisu mikä tuo omaa luxuksen tuntua ym. huoneen ottaneelle.

Sitten aitioista sauna-aitiot mistä ei voida puhua samassa lauseessa johtuen siitä, että Nokia Areenan sauna-aitio ei ole tapahtumien aikaan kovinkaan suositeltava hankinta, sillä kyseisen aition saunasta ei ole näköyhteyttä itse Areenan puolelle.

Kyllä luit oikein Nokia Areenalla on sauna-aitioita muutamia ja niistä yhdessäkään ei ole näkymää saunasta Areenan puolelle.

Toisin kuin Hartwall Areenalla missä toimii kaksi sauna-aitiota mistä molemmista on saunasta näkymä areenan puolelle, jolloin voit esimerkiksi yrittäjänä varata kiekkopeliin sauna-aition minne viedä työntekijöitä rentoutumaan ja saunomisen yhteydessä nauttia jääkiekosta.

Loppumietteitä

Loppumietteenä voidaankin sanoa, että vaikka Helsingin Hartwall Areena ei ole nykypäivän monitoimiareena kaikkine monine palveluineen vaan toimien vain monitoimitapahtuma areenana on se kuitenkin vieläkin 26 vuoden ikäisenäkin käytännöllinen ja asiakaslähtöisempi mitä uusinta uutta edustava Tampereen Nokia Areena mikä on suunnattu enemmänkin paikallisten näkökulmasta kuin kaikkia mahdollisia Areenan käyttäjiä paikkakunnasta riippuen toisin kuin sitten taas Hartwall Areena Helsingissä mihin on mietitty sekin, että kaikki ei välttämättä pysty tai voi tulla toiselta paikkakunnalta tapahtumaan julkisilla.

Nokia Areenan tämän hetken pelastuksena voidaankin sanoa, että on se, kun Hartwall Areena on kiinni Venäjä pakotteiden takia, jolloin nämä esille tulleet asiat pysyvät vielä toistaiseksi piilossa eikä niistä ole tarvetta keskustella sillä se on arka-aihe keskustella, kun isolla rahalla rakennettiin uusi moderni Areena mikä ei vastaa kuitenkaan vaatimuksiin mikä on toimivalla asiakasystävällisellä tapahtuma Areenalla.

Nokia Areena onkin tästä syystä lähinnä paikallisille kuluttajille rakennettu kokonaisuus minkä yhteyteen rakennettiin samalla Tampereelle muutama hotelli lisää, eikä ole houkutteleva tapahtumapaikka ulkopaikkakuntalaiselle.

Loppu terveiset

Hyvät uusien monitoimiareenoiden suunnittelijat ja kaupunkien edustajat, jotka olette miettineet monitoimiareenan rakennuttamista kaupunkiinne.

Älkää sokaistuko nykypäivän muodin mukaisesti autottomuuteen ym. ajatusmaailmaan, sillä silloin päätöksenteossa tulee tehtyä hallaa ja isoja virheitä mikä tulee pahimmillaan vaikuttamaan areenan käyttöasteeseen sen joutuessa kilpailemaan muiden Areenoiden kanssa.

Silloin esimerkiksi logistiikka, asiakkaiden pääsy tapahtumaan ja vastaavat ratkaisevat usein tapahtuman pitopaikan eikä yleisökapasiteetti, kun kapasiteetin ero on sadoissa tai parissa tuhannessa katsojassa.

Ja Tampereen, sekä Nokia Areenan johdolle terveiset.

Teillä on kyllä hieno Areena, mutta se ei tosiaan palvele kuin pääasiassa Tampereen omia asukkaita ei ulkopaikkakuntalaiset kaikki pääse helposti julkisilla teidän Areenalle tai esimerkiksi perheille autolla saapuminen on edullisempaa ja järkevämpää mitä julkisilla saapuminen useammassakin tapauksessa.

Nyt teillä ideologia ajoi tässä järjen edelle eikä tämän hetken tilanteessa, milloin Hartwall Areena on suljettu teidän Areenan kilpailutilannetta ole testattu tapahtumien järjestämispaikkana, mikä ainakin puheiden perusteella on myös sumentanut näkemykset Areenan kysynnästä kilpailtaessa tapahtumien isännöinnistä koska ei ole ollut varteenotettavaa toista Areenaa kilpailemaan tapahtumien isännöinnistä.

 

Ystävällisin urheilullisin terveisin

Urheilupohtija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *